Stále více lidí se pouští do klíčení semínek, což je zároveň skvělá zábava pro celou rodinu, a zároveň velice snadný, a nadto velmi levný způsob, jak si připravit porci nabitou vitamíny, minerály a enzymy, a ještě mnoha dalšími zdravými látkami. Navíc, takové výhonky můžete ve své kuchyni využít na mnoho různých způsobů, ať už je budete křoupat jen tak, přidáte je k jídlu jako přílohu, obohatíte s nimi saláty anebo je zakomponujete do řady hlavních jídel. Vaší fantazii se v tomto směru meze nekladou a jisté je, že si velmi pochutnáte.
Klíčení semínek je velice jednoduché, takže se do něj může pustit naprosto každý, a je téměř jisté, že sklidí bohatou úrodu. Vlastně k němu nic speciálního nepotřebujete. Vystačíte si buď s obyčejnou zavařovací sklenicí, které proděravíte víčko jako cedník, anebo pokud máte zájem o profesionální výbavu, která vám celý proces ještě více usnadní, můžete investovat několik málo stokorun do speciální misky na nakličování. A to je vše. Posléze už vám bude stačit pouze voda, světlo a teplo, tedy to, co všechna semínka ke klíčení nezbytně potřebují.
Co musíte udělat k tomu, abyste sklidili bohatou úrodu?
Nejprve semínka na několik hodin ponořte do vody. Ta by je měla přesahovat. Jakmile semena nabobtnají, vodu slijte. Vložte je do sklenice anebo je rozprostřete na misku a několikrát denně je prolévejte čerstvou vodou tak, aby zůstala vlhká. Nádobu se semínky umístěte na světlé a teplé místo, třeba na okenní parapet. A uvidíte, že co nevidět začnou semena klíčit.
Pokud jde o to, jaká semínka zvolit, máte na výběr celou řadu druhů rostlin. Vlastně záleží především na vašich chutích, co vám bude nejvíce vyhovovat. Pokud hledáte něco pikantního, určitě vás potěší mírně štiplavé výhonky řeřichy, pokud máte zájem o šťavnaté a křupavé výhonky, pak fazolové klíčky budou to pravé. Nicméně vybírat můžete také třeba i podle výsledné barvy či obsahu zdraví prospěšných látek.