Jíst se musí každý den, ale musíme si dávat pozor na to, co jíme, kolikrát denně jíme a také, co dané výrobky i potraviny jako takové obsahují. Nejznámějším druhem potřebných výrobků, jaké pojídáme denně, je chléb. Je velmi lehce připravovaný a jeho historie je velmi zajímavá. Stal se naším každodenním zdrojem základního jídla a to doslovně, denně.
Zajímavá historie
Chléb je populární potravina v západní společnosti. Často se vyrábí z těsta z pšeničné mouky, které je kynuto kváskem z droždí, a nakonec upečeno v peci. Nejčastějším zrnem používaným na přípravu chleba bývá pro svůj vysoký obsah lepku- zrno pšeničné, ale chléb se též peče z mouky žitné, ječmenné, kukuřičné či ovesné, obvykle ale ne vždy v kombinaci s pšeničnou moukou.
Chléb jako takový se začal péct v Egyptě okolo roku 4000 let př. n. l. a to v podobě placky, do které přidali zákvas. Tento chléb v současnosti nazýváme arabským či pita chlebem a ten je nejvíce populární s gyrosem z řecké kuchyně.
Nejčastější druhy
Mezi nejčastější druhy chlebů, které můžeme snídat a svačit a mít je den co den na svém stole, jsou:
· žitno-pšeničný chléb
· pšenično-žitný chléb
· tmavý žitný chléb
· celozrnný chléb
· vícezrnný chléb
· světlý pšeničný chléb
· speciální chléb
· arabský
· francouzký
· ruský
· anglický
Všechny druhy chlebů, jsou specifické svými druhy mouky, ze kterých jsou upečeny a tak mají dle toho, i svůj dokonalý název.
V obchodních řetězcích, najdeme mnoho druhů i jiných chlebů, které ale vždy tvoří stejný základ a to je mouka.
Zdravé a výživné druhy
Abychom ale jedli zdravě, musíme si vybrat také zdravé druhy i těchto výrobků. Mezi ty nejzdravější patří vždy chléb s největším obsahem žitné mouky, která je v dnešní moderní době velmi oblíbená. Jednak je vysoce zdravá a také obsahuje mnoho živin, pro nás potřebných.
Lidé častěji jedí chléb z žitné mouky a to s přídavky zrn, kterých je mnoho druhů a dle toho také daný druh chleba, dokonale chutná. Naše zdraví je důležité a tak musíme jíst to, co nám bude nejvíce vyhovovat, chutnat i nám zdravě posílí naše tělo.